Sestavine:

Za testo:

60 dag bele pšenične moke

4 dag kvasa

približno 2 dl mleka

4 rumenjaki

8 dag sladkorja

5 g soli

dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)

12 dag masla

 

Za nadev:

25 dag nepasirane skute

30 dag kisle smetane

3 masleni piškoti

Pehtran (svež ali posušen)

4 beljaki

100 g sladkorja

1 zavitek vaniljevega sladkorja

2 pesti rozin (po želji jih namočimo v rumu)

 

Priprava:

  1. V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  2. Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave.  Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
  3. Skuti primešamo malo kisle smetane, da postane mazava. Piškote z valjarjem zdrobimo v drobtine. Svež pehtran oplaknemo in ga dobro osušimo. Lističe potrgamo z vejic in jih sesekljamo. Rozine oplaknemo v topli vodi in jih po želji namočimo v rumu. Iz beljakov in malo sladkorja stepemo čvrst sneg.
  4. Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Najprej ga premažemo s kislo smetano in nato s skuto. Posujemo ga s piškotnimi drobtinami, pehtranom in rozinami. Po nadevu razmažemo sneg iz beljakov ter vse skupaj posujemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut  pri temperaturi 180 – 190 °C.

 

Vir: Slavka Štrumbelj