Sestavine:
Za testo:
60 dag bele pšenične moke
4 dag kvasa
približno 2 dl mleka
4 rumenjaki
8 dag sladkorja
5 g soli
dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
12 dag masla
Za nadev:
25 dag nepasirane skute
30 dag kisle smetane
3 masleni piškoti
Pehtran (svež ali posušen)
4 beljaki
100 g sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
2 pesti rozin (po želji jih namočimo v rumu)
Priprava:
- V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
- Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
- Skuti primešamo malo kisle smetane, da postane mazava. Piškote z valjarjem zdrobimo v drobtine. Svež pehtran oplaknemo in ga dobro osušimo. Lističe potrgamo z vejic in jih sesekljamo. Rozine oplaknemo v topli vodi in jih po želji namočimo v rumu. Iz beljakov in malo sladkorja stepemo čvrst sneg.
- Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Najprej ga premažemo s kislo smetano in nato s skuto. Posujemo ga s piškotnimi drobtinami, pehtranom in rozinami. Po nadevu razmažemo sneg iz beljakov ter vse skupaj posujemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C.
Vir: Slavka Štrumbelj