Sestavine:
Za testo:
60 dag bele pšenične moke
4 dag kvasa
približno 3 dl mleka
3 rumenjaki
8 dag sladkorja
5 g soli
dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
8 dag masla

 

Za nadev:
15 dag svežega ali 2 – 3 g posušenega pehtrana
10 dag masla
10 dag pretlačene skute
2 jajci
20 dag sladkorja
2 dl kisle smetane
10 dag piškotnih drobtin
10 dag krušnih drobtin
dišave (vaniljin sladkor, limonina lupina, cimet, rum)

 

Priprava:

  1. V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  2. Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave.  Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
  3. Maslo raztopimo in vanj vmešamo pehtran. Dodamo drobtine, sladkor, jajci, skuto, kislo smetano in dišave ter dobro premešamo.
  4. Testo zvrnemo na pomokan prt, ga razvaljamo v pravokotnik in premažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut  pri temperaturi 180 – 190 °C.

Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo