Sestavine:
Za testo:
60 dag bele pšenične moke
4 dag kvasa
približno 3 dl mleka
3 rumenjaki
8 dag sladkorja
5 g soli
dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
8 dag masla
Za nadev:
40 dag zmletega maka
20 dag sladkorja
2 jajci
4 dl kisle smetane
10 dag piškotnih drobtin
dišave (vaniljin sladkor, cimet, rum)
Priprava:
- V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
- Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
- Vse sestavine za nadev dobro zmešamo.
- Testo zvrnemo na pomokan prt, ga razvaljamo v pravokotnik in premažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo