Sestavine:

Za testo:
60 dag bele pšenične moke
4 dag kvasa
približno 3 dl mleka
3 rumenjaki
8 dag sladkorja
5 g soli
dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
8 dag masla

 

Za nadev:
40 dag zmletih praženih lešnikov
5 dag piškotnih drobtin
15 dag masla
15 dag sladkorja
1 dl sladke smetane
2 jajci
dišave (vaniljev sladkor, rum)

 

Priprava:

  1. V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  2. Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave.  Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
  3. Maslo in sladkor penasto umešamo. Primešamo jajci, sladko smetano, zmlete lešnike in dišave.
  4. Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga z nadevom ter potresemo z drobtinami. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut  pri temperaturi 180 – 190 °C.

Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo