Sestavine:
Za testo:
1 kg moke
5,5 dl mleka
6 dag kvasa
3 jajca
10 dag masla
10 g soli
Za nadev:
50 dag ocvirkov
sol
1 jajce
Priprava:
- V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
- Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol ter primešamo razžvrkljana jajca. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
- Ocvirke segrejemo v ponvi, da posteklenijo in jih nekoliko ohladimo. Na cedilu jih dobro odcedimo. Jajce razžvrkljamo in malo osolimo.
- Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga z razžvrkljanim jajcem in posujemo z ocvirki. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C. Pečeno ocvirkovko postrežemo še toplo.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo