Vlaga in toplota

Testo v PVC-posodi pokrijemo s PVC-folijo, ki zadržuje vlago in toploto ter ga pustimo vzhajati. Testo je dovolj vzhajano takrat (obvezno ga enkrat premesimo), ko naraste za enkratno količino.

Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010

 

Enakomerna temperatura

Med vzhajanjem testa oz. potice mora biti temperatura okolice z vseh strani enaka. Ne smemo ga postaviti na topel radiator ali na toplo peč; bolje je, da ga pustimo na sredini mize (pokritega s PVC folijo), s čimer dosežemo, da ga obdaja enakomerna temperatura.
Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010

 

Hladno vzhajanje

Hladno vzhajane potice so narejene po običajnih recepturah za potice, vendar moramo biti pozorni na sledeče: vse sestavine za testo morajo biti popolnoma hladne; iz njih zamesimo testo, ki ga takoj na tanko razvaljamo, namažemo s hladnim nadevom in zvijemo. Potico položimo v z maslom premazan in z moko posut model ter vzhajamo v hladilniku približno 8 ur (imenujemo jo tudi nočna potica). Pri takem načinu priprave so vse bojazni za neuspeh odveč.

Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010