Potičnik

Potico pečemo v potičniku. Le okrogla oblika tega peciva z luknjo v sredini se namreč upravičeno imenuje potica. Seveda je lahko pečemo tudi v drugih pekačih v obliki podolgovatih zvitkov ali polžasto zavitih zvitkih.
Vir: Janez Bogataj, knjiga Potice iz Slovenije, Ljubljana 2013

 

Jajčni premaz

Takoj, ko potico vložimo v model, jo precej na gosto prebodemo s kuhinjskimi vilicami, nožem ali lesenim nabodalom do dna. To lahko ponovimo tudi, ko je potica vzhajana in pripravljena za peko. Pred peko jo premažemo s razžvrkljanim jajcem (bolje, da jajcu dodamo malo vode; pri tako pripravljenem premazu nam bo skorja manj porjavela) zelo na tanko, da z mazanjem ne zamašimo luknjic, ki smo jih naredili s prebadanjem. V stiku z vročino v peči jajca zakrknejo in če je jajčni premaz zamašil luknjice, s tem onemogočimo izhajanje pare iz potice, kar nam tudi lahko povzroči odstop testa od nadeva (luknje).
Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010

 

Premazati ali ne?

Potico pred peko običajno premažemo z žvrkljanim jajcem ali mešanico jajc in mleka ali vode, ki pa se med peko pogosto preveč zapeče in skorja dobi neprijeten, grenak okus po zažganem. Brez premaza potica enako uspe, poleg tega pa po barvi skorje lažje ocenimo koliko je pečena.

Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Ne prevroča, ne prehladna

Temperatura pečenja je zelo pomembna, kajti v premalo vroči pečici se skorjica ne naredi pravočasno in plini uidejo, testo pa upade. V prevroči pečici pa se skorjica naredi prehitro, testo se v notranjosti ne more raztezati, ker ga ovira pretrda skorja.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Zmerna temperatura

Sladke potice pečemo pri zmerni temperaturi – pri klasičnih pečicah je to 180 °C, pri ventilacijskih pa 170 °C. Pri slanih lahko nekoliko povišamo temperaturo. Lastnost sladkega testa je, da hitreje porjavi, ker poleg drugih sestavin vsebuje še sladkor, ki v testu karamelizira.

Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Močno vzhajana potica

Močno vzhajano potico moramo postaviti v peč, ki je za 20 – 30 °C bolj vroča. Takoj, ko začne rjaveti po površini, zmanjšamo temperaturo na predpisano.

Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Spoznajte svojo pečico

Prvenstvena naloga vsake gospodinje je, da pozna posebnosti svoje peči. V marsikateri peči dejanska temperatura odstopa od temperature, ki jo odčitamo na merilcu. Previdnost in vnaprejšnja preizkušnja predvsem novih peči se bosta obrestovali.
Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010