Pokanje zgornjega roba

Pokanje zgornjega roba okoli potice se dogodi pogosto, vendar ne gre za veliko napako, ta je pri hladni potici skoraj nevidna. Kaj je vzrok temu? Zunanja plast testa je prav tako na tanko razvaljana kot notranja in se pri procesu vzhajanja tako raztegne, da se zunanji, najbolj izpostavljeni del, pretrga. Tej nevšečnosti se lahko izognemo tako, da pustimo nenamazanega vsaj toliko testa, da pri povijanju potice zavijemo vsaj polovico zvitka brez nadeva. Ta del namestimo na zunanji zgornji rob.

Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010

 

Odstopanje vrhnje skorje

Če je potica preveč vzhajana v modelu, se v stiku z vročino v pečici zunanja plast (vrhnja skorja) zapeče in ohrani obliko, preostala potica oz. notranji del, pa se sesede zaradi prevzhajanja v stiku z vročino in tresenja pri prenosu v pečico.

Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010

 

Odvijanje potice med peko

Pretrdo (pregosto) testo, premazano z nekoliko mehkejšim nadevom, je idealni pogoj, da se nam med vzhajanjem in peko potica v notranjosti odvije. Čeprav smo jo lepo in velikokrat zavili, nam, ko je pečena, pri rezanju kaže dokaj žalostno sliko le enega ali enega in pol zavoja.

Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010

 

Pokanje ali trganje potice

Vrhnji del potice se med peko pretrga in kar zacveti. To je posledica premalo vzhajane potice.
Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010