Toplota

Vse za testo potrebne sestavine in pribor damo za nekaj časa v topel prostor (mleko, jajca, sol, skledo s presejano moko, desko, prtič za pokrivanje testa, valja itd.). Za razvoj in razmnoževanje glivic kvasovk, ki rahljajo testo je namreč potrebna toplota, zadosti zraka, vlage in hrane. Primerna toplota (testa) je 30 – 35 °C. Če testo vzhaja na pretoplem se lepek spremeni in se ne razteza več dobro. Pečeno testo je suho in se hitro drobi. Če se temperatura dvigne na 50 °C in več, pa se preneha razvoj in razmnoževanje kvasovk.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Kvasec

Kvasec pripravimo tako, da v manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, ki mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo primerno gostoto žvrkljanega testa. Ko kvasec naraste za enkratno količino, je dobro vzhajan. Tedaj je penast, diši po kislem in po alkoholu.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Kako zamesimo testo?

Vzhajan kvasec zlijemo k presejani in pogreti moki. Dolijemo mleko, v katerem smo raztopili sol, sladkor, žvrkljana jajca in dišave. Testo dobro premešamo in nato dodamo stopljeno, mlačno maščobo. Testo ponovno dobro zmešamo, da se loči od kuhalnice. Testo mora biti elastično in ne premehko. Testo pokrijemo in pustimo, da naraste še za enkratno količino.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Kvasovke in maščoba

Neposreden stik kvasovk in maščob ni primeren, ker maščoba obda kvasovke s tanko plastjo in jim onemogoči normalni nadaljnji razvoj in vzhajanje. Zato maščobo primešamo testu šele na koncu.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo

 

Rumenjaki ali cela jajca?

Za potice s težkimi nadevi (orehov, lešnikov, mandljev,…) pripravimo testo samo iz rumenjakov. Testa ne stepamo, temveč zamesimo samo z rokami, sicer bo prerahlo in ne bo moglo nositi teže nadeva. Za potice z lahkimi nadevi (pehtranov, ocvirkov, makov,…) pa v testo lahko dodamo tudi beljake oz. cela jajca, testo pa stepamo, da postane bolj rahlo.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo