Sestavine:
Za testo:
60 dag bele pšenične moke
4 dag kvasa
približno 3 dl mleka
3 rumenjaki
8 dag sladkorja
5 g soli
dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
8 dag masla
Za nadev:
50 dag zmletih orehov
1,5 dl mleka
2 jajci
15 dag sladkorja
rozine (po želji)
piškotne drobtine (po potrebi)
dišave (vaniljev sladkor, mleti klinčki, cimet, limonina lupina, rum)
Priprava:
- V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
- Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
- Tri četrtine orehov poparimo z vrelim mlekom in jih ohladimo. Primešamo sladkor, jajci in dišave. Rozine oplaknemo v topli vodi in jih po želji namočimo v rumu.
- Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga z nadevom ter potresemo s preostalimi orehi in odcejenimi rozinami. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C.
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo