Sestavine:
Za testo:
60 dag bele pšenične moke
4 dag kvasa
približno 3 dl mleka
3 rumenjaki
8 dag sladkorja
5 g soli
dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
8 dag masla
Za nadev:
50 dag suhih hrušk (najboljše so tepke)
3 jajca – iz beljakov naredimo sneg
10 dag sladkorja
0,5 dl ruma
dišave (limonina lupina, cimet)
piškotne drobtine
Priprava:
- Suhe hruške operemo in namočimo čez noč. Če so zelo suhe, jih lahko tudi prekuhamo, da se hitreje zmehčajo.
- V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
- Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
- Namočeno sadje sesekljamo oz. zmeljemo v multipraktiku v gosto pasto. Hruškovi masi dodamo rumenjake, dišave, sladkor in trd sneg iz beljakov.
- Testo zvrnemo na pomokan prt, ga razvaljamo v pravokotnik in premažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan lončen model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C.
Nasvet:
Nadev lahko pripravimo tudi iz drugega suhega sadja (slive, marelice, fige,…).
Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo