Sestavine:

Za testo:

1 kg moke

5,5 dl mleka

6 dag kvasa

3 jajca

10 dag masla

10 g soli

 

Za nadev:

50 dag ocvirkov

sol

1 jajce

 

Priprava:

  1. V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  2. Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol ter primešamo razžvrkljana jajca.  Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
  3. Ocvirke segrejemo v ponvi, da posteklenijo in jih nekoliko ohladimo. Na cedilu jih dobro odcedimo. Jajce razžvrkljamo in malo osolimo.
  4. Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga z razžvrkljanim jajcem in posujemo z ocvirki. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut  pri temperaturi 180 – 190 °C. Pečeno ocvirkovko postrežemo še toplo.

Vir: Vanja Šubic, Biotehniški center Naklo