Sestavine:
Za testo:
500 g moke
25 g kvasa
80 g masla
3 rumenjaki
60 g sladkorja
2 – 2,5 dl mleka
Vaniljin sladkor
10 g soli
0,02 dl ruma
Limonina lupinica
Za nadev:
2 rumenjaka
200 g čokolade v prahu
80 g sladkorja v prahu
80 g piškotnih drobtin
Za noževo konico cimeta
1 – 2 žlici kisle smetane
2 žlici ruma
2 beljaka (za sneg)
Priprava:
- V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
- Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave (vaniljin sladkor, rum, limonino lupinico. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
- Rumenjaka in 40 g sladkorja v prahu dobro stepemo v penasto kremo. Dodamo čokolado v prahu, drobtine, cimet, kislo smetano in rum. Iz beljakov in preostalega sladkorja v prahu stepemo čvrst sneg in ga dodamo čokoladnemu nadevu. Vse skupaj narahlo zmešamo.
- Testo zvrnemo na pomokan prt, ga razvaljamo v pravokotnik in premažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan lončen model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C.
Vir: Vanja Damjanič, Gostilna pri Kuklju, Velike Lašče