Sestavine:
Za testo:
50 dag bele moke (tip 400 ali 500)
4 dag kvasa
6 dag margarine ali surovega masla
1 dag sladkorja
1 jajce
približno 2,5 dl mleka
sol
Za nadev:
60 dag čebule
10 dag masla
20 dag orehov
sol
Priprava:
- Moko stresemo v posodo in ji dodamo sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajce in sladkor. Segrejemo mleko in raztopimo maslo.
- Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo jajce s sladkorjem; znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo. Vse zmešamo v srednje gosto testo in ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamešamo pretrdega testa. Količine tekočine (mleka v receptu ni možno povsem določiti, kajti vlažnost moke in velikost jajca oz. rumenjakov nista vedno enaka. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati, da se podvoji. Nato ga premesimo in ponovno pustimo vzhajati.
- Na maslu (lahko uporabimo tudi drugo maščobo, npr. mast, olje) prepražimo na lističe narezano čebulo. Pražimo jo počasi in toliko časa, da zarumeni in vsa tekočina izpari iz posode. Čebulo ohladimo in solimo.
- Po razvaljanem testu enakomerno porazdelimo čebulo in potresemo s sesekljanimi orehi. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Testo tesno zavijemo, položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Potico pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc – pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 190 °C.
Vir: Andrej Goljat, knjiga Štruklji in potice, Ljubljana 2010